Toiminnallinen eheyttäminen® 

Yksilötunnilla, jonka nimi on 'Toiminnallinen eheyttäminen®  tai 'Funktionaalinen integraatio®  (orig. Functional integration, FI®) työskennellään ohjaavan kosketuksen kautta, usein matalalla työpöydällä maaten, mukavat, rennot vaatteet päällä. Ohjaajan kädet rohkaisevat sinua lempeästi kohti uusia liikkumisen tapoja. Tunnin teeman valitset yhdessä ohjaajan kanssa. Yksilöohjaus sopii erityisesti pitkäaikaisten ongelmien käsittelyyn, mutta antaa myös tukea jokapäiväiseen arkielämään. 

Feldenkrais® -tunnit eivät vaadi erityisosaamista ja sopivat kaiken ikäisille.


Yksilöohjauksesta tarkemmin

Yksilöohjauksessa Feldenkrais-ohjaaja ohjaa ja tekee kysymykset lähinnä käsillään, mutta välillä myös sanallisena ohjauksena. Oppilas saa kosketuksen avulla tarkemman tuntemuksen omasta liikkeestään sekä ehdotuksia uusiksi mahdollisuuksiksi toimia. Tunti tapahtuu Feldenkrais-pöydällä maaten tai istuen, tai seisten, joustavat, mukavat vaatteet päällä.

Tunnin teeman ohjaaja ja oppilas valitsevat yhdessä oppilaan henilökohtaisen kysymyksen pohjalta. Yksilötunnilla voi työstää omaa valitsemaansa teemaa, oli se sitten suoraan liikkumiseen liittyvä kysymys, rajoite, kipu tai sitten jotain ihan muuta, esimerkiksi esiintymisjännitys, unettomuus tai jotain itsetuntemukseen liittyvää. Teemalle löydetään toiminnallinen vaste, jota sitten tutkitaan.


Tietoa 'Tietoisuutta liikkeen kautta' -ryhmäohjauksesta löydät täältä

Anne Slåenin kokemuksia Feldenkrais® -menetelmän ryhmä- ja yksilötunneista voit lukea artikkelista 'Feldenkrais -lempeä tie liikkeeseen'.

Kuva: Kirsi Mikola