Moshe Feldenkrais

Menetelmän kehitti alun perin Venäjällä syntynyt, myöhemmin Palestiinaan, nykyiseen Israeliin muuttanut Moshe Feldenkrais (1904-1984). Feldenkrais opiskeli sähköinsinööriksi ja fyysikoksi Sorbonnen yliopistossa Pariisissa.

Feldenkrais oli nuorena innokas urheilija. Hän pelasi jalkapalloa, ja tutustuttuaan japanilaiseen judomestariin professori Jigoro Kanoon, hän perehtyi judoon, ja oli 1936 ensimmäinen eurooppalainen mustan vyön judoka. Feldenkrais opetti myöhemmin judoa Euroopassa ja kirjoitti siitä myös kirjoja.

Feldenkraisin kokemus itämaisen taistelulajin harrastuksesta näkyy myös Feldenkrais -tunneissa ja sen filosofiassa. Feldenkrais -ohjaajan ja oppilaan yhteinen dialogi muistuttaa itämaisten taistelulajien ajatusta, ettei kukaan määrää, tuloksiin ei puurreta, yhteinen tie muodostuu tekemisen aikana ja sitä tietä kulkevat sekä ohjaaja että oppilas yhtä aikaa.

Jalkapallossa Feldenkrais loukkasi nuorena kuitenkin polvensa. Sen aikaisten leikkausmenetelmien epävarmuus sai Feldenkraisin pohtimaan, miten leikkaukselta voisi välttyä. Niinpä hän alkoi kehitellä sellaista kehon käyttöä, jonka avulla voisi toimia vammautuneen polvensa kanssa ongelmitta. Samalla hän tuli kehitelleeksi menetelmän, jota opetti myöhemmin myös muille.

Kaikki Feldenkraisin siihenastinen kokemus, harrastukset, opiskelu ja monenmoiset mielenkiinnon kohteet näkyvät Feldenkrais® -menetelmässä. Feldenkraisin suunnaton uteliaisuus biologiaa, ihmisen kehitystä, neurotieteitä, psykologiaa, systeemiteorioita ja kybernetiikkaa sekä kielitieteitä kohtaan ovat vaikuttaneet menetelmän kehittämiseen. Kaikilla niillä on yhtymäkohtia Feldenkrais® -menetelmään.

Feldenkrais itse jatkoi opettamista ja tutkimista koko elämänsä ajan.

Valokuva: International Feldenkrais Federation