Kategoriat
Yleinen

2017 – Tervetuloa viettämään kanssamme kansallista Feldenkrais -viikkoa 6.5-13.5.2017

Kansallinen Feldenkrais -viikko 6.5.-13.5. 2017

Ilmaisia tunteja Helsingissä ja Jyväskylässä, sekä arvonta yhdistyksemme Facebook -sivuilla. Mahdollisuus voittaa Feldenkrais 1 CD-levy.

Ilmaistunnit Jyväskylässä 6.5.2017 klo 13-14 ja 14-15 Minna Canthin kulma, Seminaarinkatu 36
Ilmoittautumiset: Tuija Valtonen p. 040 5885678 tekstiviestillä.
Mukaan oma alusta, mukavat ja lämpimät vaatteet!

Ilmaistunti Helsingissä To 11.5.2017 klo 17-18 Tanssipaja, os Korppaanmäentie 21 BL6, Pikku-Huopalahti
Varmista paikkasi ilmoittautumalla raisa(at)vennamo.com,
tunnilla myynnissä myös Feldenkrais yhdistyksen äänite kotiharjoitteluun!

Facebookista voit myös tarkistaa mahdollisisa lisätunteja.

Liikkeen kutsu Feldenkrais -menetelmässä

Elämä on liikettä, mitä tahansa teemme on yhteydessä liikkeeseen kehossamme, puhumattakaan erilaisista taidoista ja kyvyistä, joita meillä ihmisenä on mahdollista toteuttaa kehomme toiminnallisuuden avulla.  Miksi emme siis keskittyisi kuuntelemaan, kokemaan ja tuntemaan itsemme liikkeessä ja liikkeen itsessämme? Mikä voisi olla tärkeämpää, kuin löytää hyvä ja lempeä olo omassa kehossa ja liikkeessä?

Feldenkrais -menetelmä on neurofysiologinen oppimismenetelmä, jossa liikkeen avulla parannetaan kehotietoisuutta ja kehon toiminnallisuutta. Tunneilla ohjaaja opastaa sanallisesti osallistujia tutkimaan liikekokonaisuuksia ja niiden osia, jotka toimivat ikään kuin kehollisena ja liikkeellisenä arvoituksena, joita osallistuja lähestyy tutkimalla liikettä itsessä. Keskittämällä huomio liikekokemukseen, aistimalla niiden eroja ja tutkimalla miten liikkeitä voi tehdä aina helpommin ja vähemmällä voiman käytöllä, keho avautuu ja liike virtaa kokonaisvaltaisemmin. Jo yhden tunnin jälkeen osallistuja voi tuntea merkittävää muutosta omassa kehollisuudessa ja liikkeessä: Tunnin jälkeen olo on yleensä rento ja levollinen, hengitys kulkee vapaammin ja mieli on selkeämpi. ”Tee mahdottomasta mahdollista, mahdollisesta helppoa ja helposta eleganttia” on Feldenkrais -menetelmän kehittäjän Moshe Feldenkraisin yksi monista lainauksia, joilla hän kuvailee ajatustaan menetelmän takana.

Näiden kokemusten ja muutosten rinnalla yhtä tärkeää on menetelmän keskeinen ajatus oppimaan oppimisesta ja ihmisen oman potentiaalin löytämisestä liikkeen avulla. Aistien itseä oppimassa liikkeen avulla ja havainnoiden muutosta kehossa prosessin avulla, voi lieventää suorituspainetta ja stressiä, sekä parantaa itsetuntemusta. Menetelmän kehittämisen alkuajoilta 1940 luvulta lähtien Feldenkrais painotti kehon ja mielen merkittävää yhteyttä. ”Uskon, että mielen ja kehon yhtenäisyys on objektiivinen todellisuus. Ne eivät ole vain osia, jotka jotenkin liittyvät toisiinsa, vaan erottamaton kokonaisuus toiminnan aikana.” Hän näkikin nimenomaan kehollisuuden ja liikkeen erittäin merkityksellisenä keinona haluttaessa muuttaa omaa toimintaa tai kokemusta itsestä ja elämästä.

Moshe Feldenkrais (1904-1984) oli arvostettu tiedemies ja tutkija, jonka uraan kuului mm työskentely Joliot-Curien kanssa Pariisissa 1930-luvulla. Hän oli myös ensimmäisiä mustan vyön judokoita Euroopassa ja pariisilaisen Ju Jitsu klubin perustaja. Kehon ja mielen yhteyksiä tutkivasta psykofyysisestä oppimismenetelmästä, tuli kuitenkin Feldenkraisin merkittävin perintö ja menestys. Menetelmän kehittäminen lähti liikkeelle kun hänen vanha polvivamma pahentui niin että se uhkasi Feldenkraisin liikuntakykyä ja lääkärit antoivat hänelle vähän toivoa, että hänen kävelykykynsä koskaan palautuisi. Feldenkrais päätti itse parantaa oman vammansa ja kuntoutusprosessin aikana Feldenkrais ymmärsi, että saavuttaakseen pysyviä syviä muutoksia itsessä, on elintärkeää työskennellä koko kehon kanssa, ei vain siinä ilmeneviin kipukohtiin tai ongelmiin keskittyen, vaan huomioiden myös ihminen ajattelevana, tuntevana kokonaisuutena.

Feldenkrais opetti menetelmää elämänsä viimeisiin vuosiin asti kouluttamalla uusia ohjaajia, sekä antamalla tietoisuutta liikkeen avulla tunteja sekä yksilötunteja kaiken ikäisille ihmisille eri tilanteissa ja ammateista,  ja menetelmä on levinnyt erityisesti Keski-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, sekä Israelissa. Suomessa Feldenkrais -menetelmän ryhmä- ja yksilötunneilla on voinut käydä 1990 alusta alkaen ensin yhden ohjaajan ohjauksessa, mistä ohjaajien määrä on tasaisesti kasvanut. Tällä hetkellä menetelmän ohjaajia on Suomessa 12, muutama suomalainen työskentelee ulkomailla ja kolme käy tällä hetkellä nelivuotista ohjaajakoulutusta.

Feldenkrais menetelmän ohjaajat maailmanlaajuisesti sekä Suomessa kutsuvat kaikkia omasta kehollisuudesta ja liikkeestä kiinnostuneita tutustumaan menetelmään sen vuosittaisena Feldenkrais -viikkona, joka alkaa Moshe Feldenkraisin syntymäpäivänä toukokuun alussa 6.5.2017 Suomessa Feldenkrais ohjaajat järjestävät ilmaisia tietoisuutta liikkeen avulla tunteja menetelmästä kiinnostuneille.

Tervetuloa kokemaan ja aistimaan liikkeen kutsu sinussa!